Drömmen om den ultimata yachten
Idén väcktes under ett besök på båtmässan i Düsseldorf. John Lundin gick från hall till hall fyllda med stora motoryachter. Samtliga båtar hade två stora V8:or eller 12-cylindriga dieslar på tusentals hästkrafter. Men endast ett fåtal av dem kunde färdas mer än 300 sjömil utan att kräva flera kubikmeter med diesel.
– Jag såg många så kallade adventure yachts eller explorer yachts på mässan. Men knappast någon som kunde korsa hav om det inte fanns en mack på vägen. Dessutom var de antingen gubbiga trålare, eller fula, höga och tunga båtar och en del i opolerad aluminium. Det finns nästan inga snygga båtar tillverkade av moderna material som kolfiber.
Bland alla de stora yachterna i glasfiber på mässan, hittade John få med vattentäta skott och ingen som var självrätande. Han bestämde sig för att bygga en yacht långt utöver det
vanliga.
Från vision till verklighet
Vid hemkomsten började John planera för att bygga den optimala explorer yachten, som kunde färdas längre än någon annan yacht av samma storlek någonsin gjort.
– Målet var att färdas från mitt varv på Java till Stenungsund där jag växte upp utan att tanka på vägen, skrattar John.
För att lyckas förverkliga sin dröm krävdes ett extremt lättdrivet skrov med hybridmotorer och solpaneler. John hade även höga krav på design, bekvämlighet och inredning. Frågan var bara: Fanns det en konstruktör som hade ritat något liknande?
“Det finns nästan inga snygga båtar tillverkade av moderna material som kolfiber.”






Jakten på den perfekta båtkonstruktören
Efter att ha googlat och frågat runt fann John den person han sökte. Ett båtbyggargeni vid namn Dennis Harjamaa. Han är ursprungligen från Finland men utbildad i USA och numera bosatt i Auckland, Nya Zeeland.
Dennis har bland annat arbetat på McMullen & Wing med att tillverka yachter helt byggda i kolfiber med extremt lättdrivna skrov. De kan liknas vid segelbåtar, men utan mast och köl för att spara vikt.
– Dennis har konstruerat ett flertal bränsleeffektiva och oceangående explorer yachter, den senaste 85 fot. Det är konstruktioner som fått branschen att häpna.
Fler detaljer på plats
Efter noggranna uträkningar togs beslutet att båten skulle vara ca 36 m lång och ca 6 m bred. Allt för att få plats med en bekväm salong, styrhytt, kök och fyra kabiner för en mindre besättning.
– Utan flybridge gjorde vi det möjligt för båten att bli självrätande, vilket innebär att den alltid hamnar på rätt köl om det osannolika skulle inträffa att den slungas runt. I kombination med ett flertal vattentäta skott skulle den dessutom bli osänkbar.
Ytterligare ett krav var att båten skulle vara godkänd och klassad som passagerarbåt för upp till 12 gäster, i obegränsad fart, av DNV eller Lloyds.
Dags för design
För att förverkliga idén kontaktades Andreas Martin-Löf. Han är en
ledande nordisk arkitekt och designer som nyligen hade skapat några av de mest innovativa, snygga och prisbelönta inredningar i yachter byggda på varv som Baltic Yachts och Moonen.
– Efter ett spännande möte med Andreas stod det klart att han inte bara är en av Sveriges främsta arkitekter, utan också en av de bästa i världen. Han förstod vår vision och presenterade en väl fungerande layout och en sensationell inredning, berättar John.
